Леки летящи апарати

  [BG]   RU   EN  
Леки летящи апарати

 
Рейтинг: 3.00
(522)
100 години
Глог
Ясен Савов- Европейски шампион
Начало
13th FAI World Microlight Championships 2012
Super Petrel
Връзки
Европейски документи за авиацията
Business Jet 2008
Piston Airplane 2010
Business Jet Q4 2010
Airplane 2010
Борден/ регистров/ LZ ?
Business Jet 2011 Third Quarter
Piston Airplane 2011Third Quarter
Turboprop Airplane 2011Third Quarter
LZ-AAA /2011/
Piper Cub
ОКА-38 Аист /Storch/
Делта
Вашия аватар-160х120 !
Спортни летища
Двигатели и силови групи за летящи апарати
Рекордите у нас и по света
Адреси
Новини
Направи ............
За контакти
Календар
Леки Спорни Самолети и SPL
Учебни центрове в чужбина
Оборудване за леки летяши апарати
Производители на леки летящи апарати
Информационни страници
Microlights links
Агро-02
Форум
Анкети
Лични файлове
Картички
Музика
Видео


Планери БРО-11М Направи сам България Парапланеризъм За небето ....... Фото Галерия

Направи ............ / .......АВТОЖИР с минимални усилия от свръхлек самолет.

.......АВТОЖИР с минимални усилия от свръхлек самолет.
22.10.07 06:37
Вземи в gLOG

Кратка историческа справка.

През 1919 година младия испански инженер Хуан де ла Сиерва създава голям тримоторен транспортен биплан за Военно въздушните сили на Испания. Проекта бил изключително сложен и след първия полет дал големи надежди. Но за съжаление при втория полет, самолета загубил скорост на малка височина, срива се и пада.  Жестоката катастрофа оказва влияние на съдбата младия инженера.  Той повече никога,  не проектира самолети, но решава да работи върху апарати, които да летят във въздуха дори и при нулеви скорости.

Започва да изследва в аеродинамична тръба на въздушния винт и открива авторотоцията. След предварително развъртане, винта продължава да създава подемна сила, аналогична на подемната сила на крилото при планиране.  Въз основа на тази аналогия Сиерва създава и първия апарат винтокрил апарат, като изобретява вертикални и хоризонтални шарнири и системата за управление, които са неразделна част от всеки вертолет и днес. Премества се в Англия и създава фирма за автожири,  която произвежда и продава апарати. По негови проекти се строят апарати в Франция и САЩ . Сиерва успял да създаде апарати, които летели с 20 километра в час. До  "зависването“ оставали още няколко стъпки.  До появата на първия хеликоптер оставала само една малка крачка,  да се подаде въртящ момент чрез трансмисия от двигателя към носещия винт .

 

Първо да отговорим на въпроса : Защо да правим това? Ето и някой от аргументите.

1.Според някой автожира обединява недостатъците на самолетите и вертолетите.  Но, ако погледнем в регистъра на Международната спортна федерация / FAI / в клас ' Rotorcraft' /вертолети / ще видим, че всички световни рекорди при апарати с полетно тегло до 500 и до 1000 килограма се държат от автожири, а не от хеликоптери. Следователно при ултралеките и много леките апарати труда за преобразуването си струва .

2.На цената на 1/5 от цената на автожир се сдобивате с него и в рамките на 1 час може да направите от него свръхлек самолет. Конструкцията на самолета се запазва.

3.Освен два апарата  „два в един",  получавате и възможност да се насладите от летенето с още един тип въздухоплавателни средства по-тежки от въздуха.

4.Не знам, как ще се отрази наличието на крило и носещ винт на качествата на апарата / някой от първите апарати са било именно такива хибриди/, но си струва при проектирането да предвидите и подобна възможност и при наличие на творчески стремеж у вас да опитате и този вариант?

 

 

Най-подходящи за промяната са свръхлеки самолети с горно разположени сваляеми полукрила. Например самолета Ikarus C-42 на базата на който е създаден автожира CARLA /Continuous Auto Rotation Light Aircraft / в превод , постоянен режим на авторотация при лек самолет.

За автожира Ви е необходим носещ винт. Може да си го изработите сам или да си го поръчате в една от двете компании произвеждащи винтове. При самостоятелна изработка може да използвате технологията описана в модул  „Направи си сам “, но тя е изпробвана за винтове с диаметър до 4-5 метра и трябва да изработите 4 и повече лопатки . При поръчка ще се наложи да заплатите значителна сума , но ще получите най-високото възможно качество.

За развъртане на винта до работните обороти се използва хидромотор, който използва масло под налягане от зъбна помпа, задвижвана от двигателя на самолета. Освен въртене на носещия винт, неговата конзола осигурява и възможността за завъртане във вертикалната равнина, което заедно с вертикалното кормило на самолета осигурява управлението на автожира. Управлението по курс се става чрез вертикалното кормило на самолета, по тангаж чрез завъртане на конзолата на носещия винт, като за случая се добавя лостова система . Излитането се осъществява,  като носещия винт се развърта до работни обороти и след освобождаване на спирачките, винта на самолета ускорява апарата до скоростта на излитане .

 

 

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1683